O nas

Stowarzyszenie Kin Studyjnych powsta艂o w 2006 roku 艂膮czy mi艂o艣nik贸w sztuki filmowej oraz ludzi kultury, a w szczeg贸lno艣ci osoby zawodowo zwi膮zane z prowadzeniem kin.

Stowarzyszenie powsta艂o by wspiera膰 i rozwija膰 dzia艂alno艣膰 kin art-housowych, a tak偶e rozpowszechnia膰 wiedz臋 o kinie artystycznym. Od lipca 2020 roku Stowarzyszenie zosta艂o wyznaczone przez Pa艅stwowy Instytut Sztuki Filmowej na operatora programu: 鈥濻ie膰 Kin Studyjnych i Lokalnych鈥.

Kina studyjne od lat pe艂ni膮 istotn膮 rol臋 w kulturalnej tkance miast w ca艂ej Polsce. To miejsca powa偶nej i krytycznej rozmowy o kinie i 偶yciu, kt贸re to kino pokazuje. 艁膮cz膮 ludzi z pasj膮, kochaj膮cych nie tylko filmy, ale tak偶e wsp贸lne do艣wiadczanie kultury, promuj膮 m艂odych polskich tw贸rc贸w i tytu艂y cz臋sto nie艂atwe w recepcji, a te偶 cz臋sto niemo偶liwe do obejrzenia poza kinami studyjnymi.

Celem Stowarzyszenia jest reprezentowanie interes贸w 艣rodowiska zwi膮zanego z kinami studyjnymi i lokalnymi w Polsce poprzez okre艣lanie standard贸w rozpowszechniania film贸w studyjnych, reprezentowanie potrzeb kin studyjnych przed w艂adzami pa艅stwowymi i samorz膮dowymi, kszta艂towanie dobrych praktyk handlowych wobec uczestnik贸w rynku filmowego, ochrona interes贸w kin nale偶膮cych do Stowarzyszenia, wsp贸艂praca z podobnymi organizacjami zagranicznymi, podejmowanie dzia艂alno艣ci edukacyjnej adresowanej do m艂odej widowni kin, dzia艂anie na rzecz rozwoju i szerzenia wiedzy o kinematografii artystycznej, a w konsekwencji podnoszenie poziomu profesjonalizmu bran偶y kinowej.

W maju tego roku z inicjatywy Stowarzyszenia powsta艂 unikalny w skali 艣wiatowej projekt platformy, maj膮cej w za艂o偶eniu dzia艂a膰 jednocze艣nie jako nowoczesny serwis VOD i klasyczne kino w jednym. – Bardzo wa偶ne by艂o dla nas, aby w czasie epidemii koronawirusa fani kin arthouse鈥檕wych mieli nadal dost臋p do kultury. Wychodz膮c naprzeciw potrzebom wsp贸lnego do艣wiadczania i prze偶ywania wysokiej kultury, postanowili艣my stworzy膰 projekt MOJEeKINO.pl – m贸wi Marlena Gabryszewska, prezeska Stowarzyszenia Kin Studyjnych. 鈥 Na platformie widzowie znajd膮 filmy, kt贸rych pr贸偶no szuka膰 na zwyk艂ych platformach streamingowych. Co wi臋cej osoby niekorzystaj膮ce do tej pory z us艂ug kin studyjnych, np. z powodu odleg艂o艣ci, b臋d膮 mog艂y teraz obejrze膰 wyczekiwane dzie艂a nie ruszaj膮c si臋 z domu.

W ramach dzia艂alno艣ci MOJEeKINO udost臋pnia autorski repertuar 40 kin studyjnych z ca艂ej Polski, skierowany przede wszystkim do widz贸w poszukuj膮cych kina niezale偶nego, nagradzanego na festiwalach, niszowego, niekomercyjnego.

Pomys艂 ten nie m贸g艂by zosta膰 zrealizowany bez aktywnego udzia艂u partner贸w, zw艂aszcza dystrybutor贸w filmowych oraz festiwali. W tym wzgl臋dzie zaufali nam WIOSNA FILM脫W, KINO w TRAMPKACH, WARSAW ANIMATION FILM FESTIVAL, Og贸lnopolski Festiwal Animacji O!PLA, ANIMATOR TRANSATLANTYK, OPOLSKIE LAMY i WARSAW KOREAN FILM FESTIVAL.