e-Kina

W maju 2020 roku z inicjatywy Stowarzyszenia Kin Studyjnych powstał unikalny w skali światowej projekt platformy, mającej w założeniu działać jednocześnie jako nowoczesny serwis VOD i klasyczne kino w jednym. Celem, który przyświecał twórcom platformy było to, aby w czasie epidemii koronawirusa fani kin arthouse’owych mieli nadal dostęp do wspólnego doświadczania i przeżywania wysokiej kultury. Tak powstał projekt MOJEeKINO.pl

Platforma oferuje filmy, których próżno szukać na zwykłych platformach streamingowych. Daje też osobom niekorzystające do tej pory z usług kin studyjnych, np. z powodu odległości, możliwość zobaczenia wyczekiwanych projekcji bez wychodzenia z domu.

W ramach działalności MOJEeKINO udostępnia autorski repertuar 40 kin studyjnych z całej Polski, skierowany przede wszystkim do widzów poszukujących kina niezależnego, nagradzanego na festiwalach, niszowego, niekomercyjnego.

Pomysł ten nie mógłby zostać zrealizowany bez aktywnego udziału naszych partnerów, zwłaszcza bez współpracy z dystrybutorami filmowymi jak Aurora Films, Against Gravity, Hagi Film, Galapagos, Spectator, Next Film, Stowarzyszenie Nowe Horyzonty, Velvet Spoon oraz festiwali. Dotychczas zaufali nam WIOSNA FILMÓW, KINO w TRAMPKACH,  WARSAW ANIMATION FILM FESTIVAL, Ogólnopolski Festiwal Animacji O!PLA, ANIMATOR, TRANSATLANTYK, OPOLSKIE LAMY, ALL ABOUT FREEDOM FESTIVAL oraz WARSAW KOREAN FILM FESTIVAL, a lista wciąż powiększa się

Repertuar jest systematycznie zmieniany i wzbogacany o dodatkowe wydarzenia jak spotkania z twórcami, warsztaty, pokazy edukacyjne, a także festiwale filmowe. MOJEeKINO to prawdziwy raj dla miłośników filmu i poszukiwaczy art-housowych perełek.

Platforma ma zasięg ogólnopolski i przystosowana jest dla osób z niepełnosprawnością wzroku i słuchu.

Partnerami projektu MOJEeKINO.PL są: Polska Akademia Filmowa, Krajowa Izba Producentów Audiowizualnych, Fundacja Kultury Bez Barier.  Projekt realizowany jest przy wsparciu Polskiego Instytutu Sztuki Filmowej.

MOJEeKINO.pl