e-Kina

W maju 2020 roku z inicjatywy Stowarzyszenia Kin Studyjnych powsta艂 unikalny w skali 艣wiatowej projekt platformy, maj膮cej w za艂o偶eniu dzia艂a膰 jednocze艣nie jako nowoczesny serwis VOD i klasyczne kino w jednym. Celem, kt贸ry przy艣wieca艂 tw贸rcom platformy by艂o to, aby w czasie epidemii koronawirusa fani kin arthouse鈥檕wych mieli nadal dost臋p do wsp贸lnego do艣wiadczania i prze偶ywania wysokiej kultury. Tak powsta艂 projekt MOJEeKINO.pl

Platforma oferuje filmy, kt贸rych pr贸偶no szuka膰 na zwyk艂ych platformach streamingowych. Daje te偶 osobom niekorzystaj膮ce do tej pory z us艂ug kin studyjnych, np. z powodu odleg艂o艣ci, mo偶liwo艣膰 zobaczenia wyczekiwanych projekcji bez wychodzenia z domu.

W ramach dzia艂alno艣ci MOJEeKINO udost臋pnia autorski repertuar 40 kin studyjnych z ca艂ej Polski, skierowany przede wszystkim do widz贸w poszukuj膮cych kina niezale偶nego, nagradzanego na festiwalach, niszowego, niekomercyjnego.

Pomys艂 ten nie m贸g艂by zosta膰 zrealizowany bez aktywnego udzia艂u naszych partner贸w, zw艂aszcza bez wsp贸艂pracy z dystrybutorami filmowymi jak Aurora Films, Against Gravity, Hagi Film, Galapagos, Spectator, Next Film, Stowarzyszenie Nowe Horyzonty, Velvet Spoon oraz festiwali. Dotychczas zaufali nam WIOSNA FILM脫W, KINO w TRAMPKACH, 聽WARSAW ANIMATION FILM FESTIVAL, Og贸lnopolski Festiwal Animacji O!PLA, ANIMATOR, TRANSATLANTYK, OPOLSKIE LAMY, ALL ABOUT FREEDOM FESTIVAL oraz WARSAW KOREAN FILM FESTIVAL, a lista wci膮偶 powi臋ksza si臋

Repertuar jest systematycznie zmieniany i wzbogacany o dodatkowe wydarzenia jak spotkania z tw贸rcami, warsztaty, pokazy edukacyjne, a tak偶e festiwale filmowe. MOJEeKINO to prawdziwy raj dla mi艂o艣nik贸w filmu i poszukiwaczy art-housowych pere艂ek.

Platforma ma zasi臋g og贸lnopolski i przystosowana jest dla os贸b z niepe艂nosprawno艣ci膮 wzroku i s艂uchu.

Partnerami projektu MOJEeKINO.PL s膮: Polska Akademia Filmowa, Krajowa Izba Producent贸w Audiowizualnych, Fundacja Kultury Bez Barier.聽 Projekt realizowany jest przy wsparciu Polskiego Instytutu Sztuki Filmowej.

MOJEeKINO.pl