Patronujemy festiwalowi TRANSATLANTYK!

Stowarzyszenie Kin Studyjnych oraz nasza platforma MOJEeKINO są partnerami 10. edycji festiwalu TRANSATLANTYK.

10. Transatlantyk Festival będzie obecny na platformie w dniach 1-8 października.

Tegoroczna edycja Transatlantyku w Województwie Śląskim będzie miała nową formę, odpowiadającą na wyzwania związane z wymogami bezpieczeństwa. Pokazy festiwalowe odbędą się zarówno w katowickich kinach Rialto i Światowid oraz online – na platformie Mojeekino.pl.

Choć dla branży filmowej ten rok jest wyjątkowo trudny, program Festiwalu będzie jak zwykle obszerny i zróżnicowany, wypełnią go polskie premiery najciekawszych filmów z największych światowych festiwali, najlepsze rodzime filmy krótkometrażowe, doskonała klasyka, a także spotkania z gośćmi, debaty, masterclassy oraz koncerty.
Hasłem tegorocznej edycji festiwalu jest “Transformacja – przebudzenie czy tylko wstrząs”.

Festiwal Transatlantyk jest artystycznym pomostem pomiędzy dwiema dziedzinami sztuki: filmem i muzyką. Wytwarza niepowtarzalną przestrzeń kreatywnego współdziałania na styku tych dwóch światów.
Twórcą i Dyrektorem Festiwalu jest kompozytor, laureat Oscara® Jan A.P. Kaczmarek, a Dyrektor Programową – Joanna Łapińska.

Gościem jubileuszowej edycji będzie Ken Loach, który otrzyma przyznawaną na festiwalu Transatlantyk nagrodę FIPRESCI Platinum Award 95. Będziemy mogli zobaczyć retrospektywę jego filmów oraz uczestniczyć w masterclassie z legendarnym twórcą.

Warto już dziś zarezerwować sobie czas!