Nagrody SKSiL na festiwalu Kino w Trampkach!

Stowarzyszenie Kin Studyjnych było partnerem tegorocznego festiwalu KINO w TRAMPKACH, którego projekcje odbywały się w Kinach Sieć Kin Studyjnych i Lokalnych – Kino Luna i Kino Kameralne Cafe oraz na naszej platformie Mojeekino.pl.

Jury w składzie Jolanta Myszka, Magdalena Cichocka, Mateusz RudakGrzegorz Krzywonos i Piotr Stelmaszczuk reprezentowało grupę ponad dwustu kin w całej Polsce i przyznawało nagrody w kategorii dziecięca i młodzieżowa. Przedstawiciele składu tej komisji podkreślają: Szukaliśmy filmów łączących walory edukacyjne i wychowawcze a równocześnie atrakcyjne dla najmłodszej widowni. Łączenie tych wartości jest jedną z podstawowych cech repertuaru kin studyjnych.

A oto nagrodzone przez nas filmy:

WYRÓŻNIENIE dla filmu z konkursu filmów dziecięcych – „Pod słońce” w reżyserii Caroliny Hellsgård

Za przypomnienie, że dwa różne materialnie światy – luksus i ubóstwo, łączy ta sama samotność, tęsknota, i potrzeba bliskości. Ujmujące zdjęcia i kadry dodatkowo potęgują te odczucia. Film dobitnie pokazuje konsekwencje i skutki, jakie odczuwają dzieci, kiedy są zaniedbywane przez dorosłych.

NAGRODA SKSiL dla filmu z konkursu filmów dziecięcych – „Wakacje Misia Bo” w reżyserii Live Glesne Kjølstad

Za przedstawienie ważnego zagadnienia socjalizacji dzieci i nawiązywania nowych relacji z rówieśnikami z utrzymaniem w treści właściwych proporcji pomiędzy edukacją i zabawą oraz przedstawienie historii w czytelnej i przyjemnej dla dziecka formie. Film w niezwykły, a zarazem prosty sposób ukazuje niczym nieskrępowaną dziecięcą wyobraźnię. Jest barwny i ciepły, i bardzo ciekawie zrealizowany plastycznie.

WYRÓŻNIENIE dla filmu z konkursu filmów młodzieżowych – „Ptaki blokowisk” w reżyserii Ellen Fiske, Ellinor Hallin

Za sposób pozwalający na łatwe utożsamienie się z główną bohaterką, za jej prawdziwość i autentyczność, wolę i siłę do walki o siebie, i o to co dla niej ważne w otaczającym ją, pełnym przemocy, świecie. Za film napawający optymizmem.

NAGRODA SKSiL z konkursu filmów młodzieżowych dla filmu „A potem tańczyliśmy” w reżyserii Levana Akina.

Naszym Jurorom gorąco dziękujemy za poświęcony czas i burzliwe dyskusje na temat werdyktu,
Laureatom serdecznie gratulujemy!

Kinom studyjnym rekomendujemy nagrodzone filmy do grania, zwłaszcza, że na film „A potem tańczyliśmy” nie będziemy musieli długo czekać! Film wchodzi na ekrany 25 września dzięki dystrybucji Tongariro Releasing

Więcej o nagrodach: https://www.kinowtrampkach.pl/nagrody-przynane/