Dzień Kina Polskiego 2018

Zapraszamy na Dzień Kina Polskiego, który w stulecie odzyskania niepodległości zagości w kinach w całym kraju! Z tej okazji bilety na świetne polskie filmy będzie można zakupić za jedyne 11 zł.

11 listopada obchodzić będziemy 100. rocznicę odzyskania przez Polskę niepodległości. Polskie kino natomiast w tym roku obchodzi 110. urodziny. Najstarszym polskim filmem jest bowiem pochodząca z 1908 roku „Pruska kultura”. Dlatego też nie możemy ominąć takiej okazji do świętowania!

Jako Stowarzyszenie Kin Studyjnych wspierające rozwój i działalność Sieci Kin Studyjnych i Lokalnych – najlepszych kin w Polsce wychowujących kolejne pokolenia wytrawnych kinomanów – chcemy zaprosić naszych Widzów do uczczenia tych dwóch wyjątkowych dat w najprzyjemniejszy z możliwych sposobów, czyli w KINIE!

Tego dnia w blisko 100 kinach zrzeszonych w Sieci w całej Polsce zagoszczą wybrane filmy polskie w cenie 11 zł za bilet!

Formuła obchodów w kinach biorących udział w projekcie jest różna, uszyta na potrzeby lokalnych społeczności zrzeszonych wokół owych kin – w niektórych kinach będzie to jeden seans, w niektórych całodniowy maraton, czasem będzie to domena sali jednej, a niektóre kina w całości przeobrażą się w świątynię polskiej X Muzy.

W programach wielu kin dominuje współczesne kino artystyczne m.in. nagrodzona w Cannes Zimna wojna Pawła Pawlikowskiego, filmowa nowość 53 wojny z doskonałą kreacją Magdaleny Popławskiej, bohaterska opowieść z czasów II wojny światowej – Dywizjon 303. Historia prawdziwa, czy doceniony w Gdyni epicki fresk autorstwa Filipa Bajona Kamerdyner.

Dzięki wsparciu FINA i Cyfrowego Repozytorium Filmowego nie zabraknie historycznego zarysu dziejów polskiej kinematografii. Niektóre kina sięgnęły po tytuły uznane już dziś za kultowe – Misia Stanisława Barei, Przypadek Krzysztofa Kieślowskiego (np. Kino Elektronik w Warszawie) czy Jowitę Janusza Morgensterna (Kino Zbyszek w Dzierżoniowie), w niektórych obejrzymy perły kina przedwojennego – odrestaurowany przez Filmotekę Narodową – Instytut Audiowizualny hit kinowy międzywojnia – Szaleńcy (Kino Fenomen w Kielcach), a Gdyńskie Centrum Filmowe zaprezentuje widzom Cud nad Wisłą z 1920 r.

Kino Pod Baranami w Krakowie zaprosi widzów na specjalny pokaz Rejsu Marka Piwowskiego w stylu quote-along, czyli z polskimi napisami wyświetlanymi pod ekranem, by widownia mogła wspólnie z bohaterami filmu recytować poszczególne kultowe już partie dialogowe!

Kino polskie to także świetne dokumenty a wśród nich: Młynarski. Piosenka finałowa, Republika. Narodziny Legendy (do zobaczenia w kinie Muza w Lublinie), Wieś pływających krów (Kino Miejsce w Zakopanem) czy bloki filmów krótkometrażowych – Najlepsze 30 do zobaczenia w kinie Agrafka w Krakowie.

Kina Studyjne nie zapominają także o najmłodszych odbiorcach. W kinie Chemik w Kędzierzynie-Koźlu, skierniewickim kinie Polonez czy krakowskim kinie Sfinks będzie można zobaczyć zestawy bajek ze zbioru FINA.

Przy blisko 100 ekranach przewidujemy widownię na poziomie co najmniej 15 000 osób.

W wielu kinach program tego dnia niewątpliwie wzbogacą prelekcje, spotkania z twórcami czy warsztaty.

W programie biorą udział zarówno kina z dużych miast – Warszawy, Krakowa, Poznania – jak i małych miasteczek, takich jak Włoszczowa, Złocieniec czy Sławno. Tego dnia nie ma konkurencji, nie ma wyników sprzedaży, łączy nas jedno – dobre kino polskie!!

Świętujcie z nami!

Oto mapa miast, w których kina świętują Dzień Kina Polskiego:

Repertuary każdego z kin można sprawdzić na ich stronach (kliknięcie na nazwę kina powoduje przejście na jego stronę):

Zapraszamy do kin!
Stowarzyszenie Kin Studyjnych

Współorganizatorzy:
Sieć Kin Studyjnych i Lokalnych, Filmoteka Narodowa – Instytut Audiowizualny.

Współfinansowanie: Polski Instytut Sztuki Filmowej.

Sponsor: Bilety24.pl.

Partnerzy: Energa, Spectator, Akson Dystrybucja, Kancelaria Adwokacka LASSOTA I PARTNERZY, NEXT FILM, Cyfrowe Repozytorium Filmowe, Film It.

Patroni medialni: Gazeta.pl, TVP Kultura, Filmweb, EKRANy, Miesięcznik Film, Miesięcznik KINO, Kino Polska, TOK FM.